Szarlotka na ciemnym cieście z kremem budyniowym
Ciasto:
1 kostka margaryny
2 szk. mąki pszennej
1 kostka margaryny
2 szk. mąki pszennej
2 łyżki kakao, 1 łyżka sody
2 duże jaja, 2 łyżki dżemu
1 szk. cukru, 1 szk. mleka
szczypta soli.
2 duże jaja, 2 łyżki dżemu
1 szk. cukru, 1 szk. mleka
szczypta soli.
Margarynę zmiksować z cukrem, dodać dżem i kakao.
Stopniowo wbijać jaja, zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Dodać przesianą mąkę, mleko, sól i sodę, wszystko wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 min.
Galaretka z jabłkami:
2 galaretki cytrynowe
cynamon
5 jabłek.
Jabłka ścieramy na tartce i doprawiamy cynamonem.
Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody.
Następnie do galaretki dodajemy jabłka i mieszamy.
Gdy masa zacznie gęstnieć wylewamy na ostudzone ciasto.
Krem:
0,5 litra mleka
4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe
1 margaryna
Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
Ugotować budyń na małym ogniu, ciągle mieszając.
Margarynę utrzeć dodając stopniowo zimny budyń,
aż do uzyskania jednolitej masy.
Krem wyłożyć na galaretkę i schłodzić.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz