Składniki na ciasto:
1 żółtko
70g cukru
150g margaryny
200g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki dodatkowe:
1 białko, dżem
mielone lub posiekane orzechy
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto.
Następnie należy rozwałkować ciasto i wycinać ciasteczka.
W połowie ciasteczek wyciąć mniejszą foremką ciastko.
Rozłożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka "z dziurką" posmarować białkiem i posypać orzechami.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C, na około 8-10 minut.
Wyjąć i ostudzić. Na każdym pełnym ciasteczku rozsmarować łyżeczkę dżemu.
Nakładać ciastka z dziurką na ciasteczka z dżemem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz