Ostatni kawałek uchował się jakoś do zdjęcia ;)
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I:
Duży zielony sok Pysio
3 budynie śmietankowe
Masa II:
400 ml śmietanki kremówki (schłodzonej)
1 galaretka agrestowa lub kiwi
2 opakowania okrągłych biszkoptów lub delicji
2 zielone galaretki (agrestowe lub kiwi)
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, wymieszać z żółtkami.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, lekko mieszamy. Wlewamy do formy,
pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 - 180 stopni przez 30 minut.
Masa I: Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Reszte Pysia
zagotować. Dodac budynie i jeszcze raz zagotować. Gorącą masę
rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Ułożyć delicje lub biszkopty.
Masa II: 1 galaretkę rozpuścic w 3/4 szklanki
gorącej wody. Pozostawic do lekkiego stężenia. Ubić śmietanę. Pod
koniec powoli wlewać galaretkę, ubijając lub mieszając. Pozostałe galaretki rozpuścić w 4 szklankach
gorącej wody i pozostawić aby lekko stężały. Nastepnie wylac na masę.
Pacek wstawic do lodówki lub trzymac w chłodnym miejscu.
Smacznego :)
Ciacho wygląda przepysznie , niestety ja nie mam talentu do ciast , zdecydowanie wolę robić sałatki :)
OdpowiedzUsuńps. Do zobaczenia na spotkaniu bloggrek w Chełmie ;)
Do zobaczenia , pozdrawiam cieplutko :)
Usuń