Etykiety

piątek, 12 kwietnia 2013

Czekoladowiec




Składniki na ciasto:
 5 jaj
 1 margaryna
 1 szk cukru
 2 szk mąki
 2 łyżki kakao
 2 łyżeczki amoniaku
 1 łyżeczka soli

 Oddzielić białka od żółtek.
Margarynę utrzeć z cukrem,
dalej ucierając dodawać po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami,
wymieszać dokładnie, dodać białka, połączyć.  
Wstawić do piekarnika na 40 minut.

Składniki na krem:

2 szk. mleka
1 kostka miękkiej margaryny
2 budynie 
2 łyżki cukru wanilinowego

Ugotować budynie na mleku, ostudzić.
Zmiksować z miękką margaryną.


Przełożyć ciasto kremem,
wierzch również posmarować kremem.
Posypać wiórkami kokosowymi
lub tabliczką czekolady
startej na tartce.