Składniki na ciasto:
5 jaj
1 margaryna
1 szk cukru
2 szk mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki amoniaku
1 łyżeczka soli
Oddzielić białka od żółtek.
Margarynę utrzeć z cukrem,
dalej ucierając dodawać po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami,
wymieszać dokładnie, dodać białka, połączyć.
Margarynę utrzeć z cukrem,
dalej ucierając dodawać po jednym żółtku.
Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami,
wymieszać dokładnie, dodać białka, połączyć.
Wstawić do piekarnika na 40 minut.
Składniki na krem:
2 szk. mleka
1 kostka miękkiej margaryny
2 budynie
2 łyżki cukru wanilinowego
Ugotować budynie na mleku, ostudzić.
Zmiksować z miękką margaryną.
Zmiksować z miękką margaryną.
Przełożyć ciasto kremem,
wierzch również posmarować kremem.
Posypać wiórkami kokosowymi
lub tabliczką czekolady
startej na tartce.
wierzch również posmarować kremem.
Posypać wiórkami kokosowymi
lub tabliczką czekolady
startej na tartce.
Pysznie wygląda. Przepis dość tani, więc warto zapamiętać. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam :)
Usuńuwielbiam czekoladowe ciasta dlatego zapisze sobie ten przepis ;))
OdpowiedzUsuńdo zobaczenia na spotkaniu w Chelmie ;)
Do zobaczenia, pozdrawiam cieplutko :)
Usuń