Etykiety

środa, 24 kwietnia 2013

Kremówka

Ostatnio mam mnóstwo gości. 
A roboty jeszcze więcej.
I w ogrodzie.
I w ogródku.

Dobrze, że słoneczko tak ładnie świeci,
to aż się nie chce siedzieć w domu.

Goście co dzień nas odwiedzają,
więc trzeba mieć w zanadrzu coś do kawy...

Dziś zapraszam na kremówkę.  



Składniki na biszkopt:
4 jaja
1 szk cukru
1 szk mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić jaja z cukrem.  Dodawać powoli
mąkę, wymieszaną z proszkiem. Piec 30 minut.
Ostudzony biszkopt przecinamy wzdłuż.


Składniki na krem:
1 litr mleka 
4 budynie waniliowe
 2 łyżeczki cukru wanilinowego
kostka miękkiego masła (200 g)


 Odlać szklankę mleka i rozrobić w nim budynie razem z cukrem. 
Resztę mleka zagotować. Zestawić mleko z ognia, wlać budynie, dokładnie wymieszać. 
Ugotować budynie, stale mieszając, ostudzić. 
Zmiksować z miękkim masłem.


Przełożyć biszkopt kremem. 
Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)