Etykiety

wtorek, 8 grudnia 2020

Piernik herbaciany z kremem z kaszy manny. Piernik kanadyjski

Składniki:
Składniki na ciasto:
4 jajka
szczypta soli
1 szklanka oleju
0,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka płynnego miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 szklanka mocnej herbaty-zaparzonej z 2 torebek
Składniki dodatkowe:
słoik powideł śliwkowych
cukier puder do oprószenia ciasta
Sposób wykonania:
Piernik:
Przesianą mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę.
Stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy.
Następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy.
Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po kolei:
zimną herbatę, miód, olej i pozostałe składniki.
Mieszamy mikserem tylko do połączenia składników.
Ciasto dzielimy na 3 równe części.
Pierwszą część ciasta przekładamy do foremki i wyrównujemy.
Pieczemy około 18-20 minut w 180*C.
Następnie pieczemy kolejne 2 blaty ciasta. Po upieczeniu studzimy.

Pierwszy blat ciasta piernikowego
smarujemy połową powideł śliwkowych, a następnie połową kremu.
Układamy kolejny blat ciasta, smarujemy powidłami i kremem.
Na wierzch układamy trzeci blat piernika. Ciasto chłodzimy.
Przez podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego ;)

2 komentarze:

  1. Pyszne ciasto, piecze je cała moja rodzina, obowiązkowo na święta i bez święta :)

    OdpowiedzUsuń