Etykiety

wtorek, 22 grudnia 2020

Katarzynka - biszkoptowe ciasto z pierniczkami i kremem budyniowym

 Składniki:


Biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Składniki dodatkowe:
200g pierniczków
powidła śliwkowe
posypka cukrowa

Sposób wykonania:
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem.
Białka ubijamy na sztywno. Następnie łączymy z żółtkami.
Dodajemy powoli mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
Wlewamy ciasto na blaszkę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze
180*C przez 25 minut.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół.

Jedną część biszkoptu posmarować powidłami, ułożyć pierniczki.
Następnie wyłożyć krem, zostawiając 3 łyżki kremu na wierzch ciasta.
Położyć drugą część biszkopta i posmarować resztą kremu. Schłodzić.
Posypać posypką cukrową przed podaniem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz