Składniki:
Biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Składniki dodatkowe:
200g pierniczków
powidła śliwkowe
posypka cukrowa
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem.
Białka ubijamy na sztywno. Następnie łączymy z żółtkami.
Dodajemy powoli mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
Wlewamy ciasto na blaszkę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze
180*C przez 25 minut.
Ostudzony biszkopt przekroić na pół.
Jedną część biszkoptu posmarować powidłami, ułożyć pierniczki.
Następnie wyłożyć krem, zostawiając 3 łyżki kremu na wierzch ciasta.
Położyć drugą część biszkopta i posmarować resztą kremu. Schłodzić.
Posypać posypką cukrową przed podaniem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz