piątek, 19 października 2018

Sałatka z brokułów, jajek i pomidorków koktajlowych

Składniki:

6 jaj
1 średni brokuł
kilka pomidorków koktajlowych
łyżeczka cukru, sól
ząbek czosnku
2 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz, papryka, suszony koperek

Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli i cukrem.
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i wrzucić do gotującej się wody.
Różyczki gotować 5-6 minut, następnie odcedzić je na sicie i polać obficie zimną wodą.
Majonez, jogurt, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać,
doprawić papryką, koperkiem, solą i pieprzem.
Pomidorki przekroić na pół
Ugotowane na twardo jajka kroimy w ćwiartki.
Ugotowane brokuły przełożyć na talerz,
pomiędzy różyczkami układać pomidory i jajka.
Sałatkę polać sosem i schłodzić 5 minut w lodówce.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz