Etykiety

piątek, 19 października 2018

Ciasto dyniowe z orzechami przekładane kremem budyniowym

Składniki na ciasto:

4 jaja
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 szklanki startej dyni
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka oleju, szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Składniki na krem:
0,5 litra mleka
2 budynie waniliowe
0,5 kostki miękkiego masła
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Sposób wykonania:
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem, porcjami wlewać olej, jednocześnie miksując.
Następnie stopniowo dosypywać przesianą mąkę pszenną
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą, sodą, przyprawą do piernika i cynamonem.
Dodać startą dynię i krótko zmiksować. Wsypać orzechy i wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, na około 60 minut.
Krem:
Należy odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie razem z cukrem.
Pozostałe mleko zagotować. Zestawić mleko z ognia, wlać budynie i dokładnie wymieszać.
Ugotować budynie, stale mieszając. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem.

Upieczone i ostudzone ciasto przekładamy większą częścią kremu.
Wierzch smarujemy pozostałym kremem.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz