Etykiety

sobota, 20 października 2018

Ciasto Princessa orzechowa

Biszkopt:
5 dużych jaj

1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy

Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywno.
Do ubitych białek dodajemy żółtka i miksujemy.
Wsypujemy powoli przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180*C przez 30 minut.


Krem:
2 łyżki cukru
0,5 litra mleka
1 kostka miękkiego masła
2 budynie waniliowe bez cukru
2 wafelki princessa longa orzechowa

Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budynie z cukrem.
Pozostałe mleko należy zagotować.
Zestawiamy mleko z ognia, wlewamy budyń i dokładnie mieszamy.
Gotujemy 3 minuty, stale mieszając.
Zimny budyń należy zmiksować z miękkim masłem.
Odkładamy 4 łyżki kremu budyniowego.
Do pozostałego kremu dodajemy pokrojone wafelki i mieszamy.

Składniki dodatkowe:
zimna słodka herbata
kilka łyżeczek wódki
wiórki kokosowe



Biszkopt należy przekroić na pół i nasączyć herbatą wymieszaną z wódką.
Na jedną połówkę wykładamy krem wafelkowy z princessą.
Przykrywamy drugą połówką biszkoptu i smarujemy kremem budyniowym.
Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto należy schłodzić w lodówce.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz