Etykiety

poniedziałek, 18 grudnia 2017

Ciasto pleśniak

Składniki na ciasto:
4 żółtka
3 szk. mąki
0,5 szk. cukru
1 kostka margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowe składniki:
4 białka
0,5 szk. cukru, szczypta soli
2 łyżki kakao, olejek rumowy
1 czerwony kisiel, dżem wiśniowy
Sposób wykonania:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, podzielić na trzy części.
Do jednej części dodać: 2 łyżki kakao i olejek rumowy, ponownie zagnieść.
Pierwszym ciastem- jasnym wylepić dno blachy.
Resztę ciasta zamrozić.
Ciasto na blasze posmarować dżemem,
następnie zetrzeć ciasto ciemne.
Białka ubić z cukrem i dodać kisiel.
Pianę z białek wyłożyć na ciasto ciemne, a na wierzch zetrzeć ciasto białe.
Upiec na złoty kolor.
Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz