Etykiety

piątek, 22 grudnia 2017

Kora orzechowa

Składniki na ciasto:
2 żółtka, 20g moreli
8 białek, 150g cukru
100g wiórek kokosowych
100g rodzynek, 1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g mielonych orzechów włoskich
100g posiekanych orzechów włoskich
100g mielonych orzechów laskowych
Składniki na krem:
3 żółtka , 1 łyżka cukru
150 ml. wody, 2 budynie śmietankowe
1 puszka brzoskwiń, 1 kostka margaryny

kawa rozpuszczalna
2 galaretki, biszkopty
Sposób wykonania:
Ciasto:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Bakalie wymieszać z mąką i razem z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej.
Dokładnie wymieszać, podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowe placki
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 170*C przez ok. 25 minut.
Krem:
Sok z brzoskwiń zagotować, powoli wlewać budyń
rozrobiony z żółtkami, cukrem i wodą. Zagotować.
Wystudzić i zmiksować z masłem.

Na pierwszy placek wyłożyć połowę kremu, następnie biszkopty
namoczone w kawie drugą część kremu i drugi placek.
Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką.
Ciasto schłodzić w lodówce.

Ciasto jak z obrazka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz