Składniki
Składniki na biszkopt:
3 jaja, sól
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem budyniowy:
0,5 litra mleka, 4 łyżki cukru
2 budynie truskawkowe
0,5 kostki masła
Dodatkowe składniki:
2 małe opakowania herbatników
dżem truskawkowy Łowicz
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier,
Na najniższych obrotach miksera wymieszać z żółtkami i olejem.
Następnie dodać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną,
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać.
Wlać ciasto na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
Krem budyniowy:
Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem.
Zestawić mleko z ognia, wlać budynie i dokładnie wymieszać.
Ugotować budynie na małym ogniu, ciągle mieszając. Wystudzić.
Masło zmiksować na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń.
Biszkopt posmarować dżemem, wyłożyć większość kremu, zostawiając 3 łyżki kremu
Następnie ułożyć herbatniki. Wierzch posmarować kremem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz