Etykiety

środa, 29 listopada 2017

Rogaliki krucho-drożdżowe z dżemem


Składniki:

2 jaja
50g drożdży
4 łyżki cukru
3 łyżki śmietany
dżem truskawkowy
1 kostka margaryny
płatki Lubella Corn Flakes
0,5 kg mąki + mąka do podsypywania




Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną, odstawić na 30 min.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę, jaja i wyrośnięte drożdże.
Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 2 godziny).
Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. Pokroić w trójkąty.
Na środku każdego trójkąta położyć łyżeczkę dżemu, kilka płatków i zwinąć.
Każdego rogalika posypać płatkami. Ułożyć na blasze, zachowując odstępy.
Można posmarować białkiem. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach C.
Smacznego :)
SIŁA ZBÓŻ NA DZIEŃ DOBRY

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz