Etykiety

środa, 28 września 2016

Pierogi z jabłkami


Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
0,5 - 0,75 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka oleju
1 jajo, sól.
Nadzienie:
6 średnich jabłek
Dodatkowo:
mąka do podsypywania
Do polania:
200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
kilka łyżeczek cukru


Sposób wykonania:
Jabłka obrać, usunąć nasiona, opłukać i pokroić na kawałki.
Mąkę przesiać, dodać olej, jajko i sól.
Zarabiając łyżką wlewać ciepłą wodę.
Gdy tylko składniki się połączą zagnieść elastyczne ciasto.
Ciasto należy cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy,
szklanką wycinać krążki.
Nakładać na każdy krążek po jednym kawałku jabłka
i zlepiać bardzo dokładnie brzegi.
Wrzucać do wrzącej, wody z dodatkiem soli.
Gotować 5-6 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Smacznego :)