Składniki:
200 g ryżu, 1 cebula
1 duża główka kapusty
500 g mięsa mielonego
kostka rosołowa
papryka słodka
sól, pieprz
majeranek
olej
Sposób wykonania:
Ryż ugotować.
W dużym garnku zagotować wodę i do wrzątku włożyć kapustę.
Obgotowując, co kilka minut zdejmować wierzchnie liście.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Ryż wymieszać z mięsem mielonym i cebulą.
Doprawić i dokładnie wymieszać.
Na każdy liść nakładać nadzienie i zawijać.
Kostkę rosołową rozpuścić w wodzie.
Najmniejsze liście kapusty ułożyć na dnie dużego garnka, na nich układać ściśle gołąbki.
Przykryć liśćmi kapusty i podlać wywarem, aby zakrywał 3/4 gołąbków.
Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 2 godzin.
Podawać z sosem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz