Etykiety

poniedziałek, 26 września 2016

Fasolka po bretońsku


Składniki:

1 cebula,
2 marchewki,
10 dag boczku
1 kg fasoli Jaś,
40 dag cienkiej kiełbasy,
liść laurowy, ziele angielskie,
mąka i tłuszcz do zasmażki,
majeranek, papryka słodka, sól,
mały słoik koncentratu pomidorowego.


Sposób wykonania:
Fasolę po opłukaniu zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
Następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego.
Gdy fasolka się zagotuje dodajemy pokrojoną marchewkę i gotujemy około 40 minut.
Na patelni podsmażamy cebulkę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę kiełbaskę i boczek.
Całość przerzucamy do gotującej się fasolki. Doprawiamy przyprawami wg uznania.
Na tłuszczu podsmażamy koncentrat z 3 łyżkami mąki.
Do zasmażki wlewamy trochę zimnej wody i szybko mieszamy,
aby nie powstały grudki wlewamy odrobinę wywaru z fasolki, mieszamy i dodajemy do fasolki.
Mieszamy do zagotowania.
Smacznego ;)