Składniki
Składniki na biszkopt:
3 jaja, sól
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
0,5 litra mleka
pół szklanki cukru
1 tabliczka czekolady
3 budynie śmietankowe
1 puszka masy krówkowej
3 opakowania herbatników
400 ml śmietanki kremówki
pół kostki miękkiej margaryny
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier,
Na najniższych obrotach miksera wymieszać z żółtkami i olejem.
Następnie dodać przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać.
Wlać ciasto na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
Krem:
Ugotować budynie na mleku i schłodzić.
Margarynę utrzeć z zimnym budyniem.
Ubić schłodzoną śmietankę z cukrem.
Na zimny biszkopt wyłożyć masę budyniową i przykryć warstwą herbatników.
Następnie posmarować masą krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników.
Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę i posypać wiórkami z czekolady.
Wstawić na noc do lodówki.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz