Etykiety

poniedziałek, 9 listopada 2015

Ciasto z dynią i orzechami przekładane kremem budyniowym

Po raz kolejny wzięłam udział we wspólnym pieczeniu ciasta na niedzielę.
Tym razem tematem są: dyniowe słodkie wypieki.
Dyniowe wypieki można zobaczyć także u:
Magdaleny, Doroty, Bożeny, Renaty, Marzeny, Angeliki,Iwony, Asi, Lidii,Agnieszki.

Składniki na ciasto:
4 jaja
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 szklanki startej dyni
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka oleju, szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Składniki na krem:
0,5 litra mleka
2 budynie waniliowe
0,5 kostki miękkiego masła
1 łyżeczka cukru wanilinowego


Sposób wykonania:
Ciasto: Jajka ubić z cukrem, porcjami wlewać olej, jednocześnie miksując.
Następnie stopniowo dosypywać przesianą mąkę pszenną
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą, sodą, przyprawą do piernika i cynamonem.
Dodać startą dynię i krótko zmiksować. Wsypać orzechy i wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, na około 60 minut.
Krem: Należy odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie razem z cukrem.
Pozostałe mleko zagotować. Zestawić mleko z ognia, wlać budynie i dokładnie wymieszać.
Ugotować budynie, stale mieszając. Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem.
Upieczone i ostudzone ciasto przekładamy większą częścią kremu.
Wierzch smarujemy pozostałym kremem.

Smacznego ;)

Jesień pełna warzyw  Kuchnia wegetariańska i wegańska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz