Etykiety

wtorek, 17 listopada 2015

Sałatka z brokułów, jajek i pomidorków koktajlowych

Składniki:
6 jaj, 1 średni brokuł
kilka pomidorków koktajlowych
łyżeczka cukru, sól

Sos:

2 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz, papryka, suszony koperek





Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli i cukrem.
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i wrzucić do gotującej się wody.
Różyczki gotować 5-6 minut, następnie odcedzić je na sicie i polać obficie zimną wodą.
Majonez, jogurt, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać,
doprawić papryką, koperkiem, solą i pieprzem.
Pomidorki przekroić na pół
Ugotowane na twardo jajka kroimy w ćwiartki.
Ugotowane brokuły przełożyć na talerz,
pomiędzy różyczkami układać pomidory i jajka.
Polać sosem i schłodzić w lodówce.
Smacznego :)

Bezglutenowe śniadanie dla dziecka Jesień pełna warzyw Kuchnia wegetariańska i wegańska Sałatki na jesienne wieczory Menu dla przyszłej mamy