Etykiety

sobota, 7 listopada 2015

Ciasto Princessa orzechowa


Biszkopt:

5 dużych jaj
0,5 szklanki cukru
1 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy

Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywno.
Do ubitych białek dodajemy żółtka, miksujemy.
Wsypujemy powoli przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku
w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Krem:
2 łyżki cukru
0,5 litra mleka 3,2%
1 kostka miękkiego masła
2 budynie waniliowe bez cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 wafelki princessa longa orzechowa

Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budynie, wraz z cukrami.
Pozostałe mleko należy zagotować.
Zestawiamy mleko z ognia, wlewamy budynie i dokładnie mieszamy.
Gotujemy 3 minuty, stale mieszając.
Zimny budyń należy zmiksować z miękkim masłem.
Odkładamy 4 łyżki kremu budyniowego.
Do pozostałego kremu dodajemy pokrojone wafelki i mieszamy.

Dodatkowo:
wiórki kokosowe
zimna słodka herbata
kilka łyżeczek wódki

Biszkopt należy przekroić na pół i nasączyć herbatą wymieszaną z wódką.
Na jedną połówkę wykładamy krem z princessą (wafelkowy).
Przykrywamy drugą połówką biszkoptu i smarujemy kremem budyniowym.
Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto należy schłodzić w lodówce.
Smacznego :)

Jesienne słodkości!