Składniki:
4 żółtka, 100 g cukru
600 g mąki 100 g masła
60 g drożdży, 0,25 l mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
sól, 2 łyżki spirytusu lub octu
Dodatkowo:
marmolada, dżem
cukier puder po posypania
olej i smalec - do smażenia.
Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, wlewamy podgrzane mleko i wsypujemy łyżkę mąki.
Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Po około 20- 30 minutach do miski dodajemy żółtka i wsypujemy przesianą mąkę.
Wlewamy rozczyn, a także dodajemy sól i spirytus lub ocet.
Mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ciasto.
Stopniowo dodajemy stopione letnie masło ciągle mieszając.
Ciasto posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godz.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy w palcach placuszek.
Na jego środek nakładamy łyżeczką dżem lub marmoladę,
zlepiamy dokładnie brzegi, formując kulkę.
Układamy na ściereczce posypanej mąką.
Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu.
Wlewamy rozczyn, a także dodajemy sól i spirytus lub ocet.
Mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ciasto.
Stopniowo dodajemy stopione letnie masło ciągle mieszając.
Ciasto posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godz.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy w palcach placuszek.
Na jego środek nakładamy łyżeczką dżem lub marmoladę,
zlepiamy dokładnie brzegi, formując kulkę.
Układamy na ściereczce posypanej mąką.
Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu.
Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pączki z dwóch stron.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz