Etykiety

czwartek, 27 lutego 2014

Pączki, pączusie kochane...

Składniki:

4 żółtka, 100 g cukru
600 g mąki 100 g masła
60 g drożdży, 0,25 l mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
sól, 2 łyżki spirytusu lub octu

Dodatkowo:
marmolada, dżem
cukier puder po posypania
olej i smalec - do smażenia.



Sposób wykonania:
Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru, wlewamy podgrzane mleko i wsypujemy łyżkę mąki.
Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. 
Po około 20- 30 minutach do miski dodajemy żółtka i wsypujemy przesianą mąkę. 
Wlewamy rozczyn, a także dodajemy sól i spirytus lub ocet. 
Mieszamy drewnianą łyżką, następnie wyrabiamy ciasto. 
Stopniowo dodajemy stopione letnie masło ciągle mieszając. 
Ciasto posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godz. 
Z wyrośniętego ciasta odrywamy po kawałku i formujemy w palcach placuszek. 
Na jego środek nakładamy łyżeczką dżem lub marmoladę,
zlepiamy dokładnie brzegi, formując kulkę. 
Układamy na ściereczce posypanej mąką. 
Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu.
Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pączki z dwóch stron.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :) 

Bardzo Tłusty Czwartek 2014 Tłusty czwartek 2014 Karnawałowe smażenie