Składniki:
Babeczki:
1 duże żółtko, pół kostki masła
0,25 szklanki cukru pudru, cukier wanilinowy
1 szklanka mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia.
1 szklanka mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Bita śmietana:
200 ml schłodzonej śmietanki kremówki,
200 ml schłodzonej śmietanki kremówki,
0,25 szklanki cukru
owoce
owoce
Sposób wykonania:
Delikatnie oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy miękkie masło i ucieramy do połączenia składników.
Stopniowo wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na 10 minut do lodówki.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy miękkie masło i ucieramy do połączenia składników.
Stopniowo wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy na 10 minut do lodówki.
Wylepiamy foremki grubą warstwą ciasta.
Wstawiamy na 15 minut do gorącego piekarnika.
Po upieczeniu wyjmujemy delikatnie.
Ubijamy śmietankę z cukrem, na najwyższych obrotach miksera.
Babeczki nadziewamy bitą śmietaną. Przed podaniem kładziemy wisienki
lub truskawki na środku babeczki, oraz posypujemy kolorową posypką.
Delektujemy się :)
lub truskawki na środku babeczki, oraz posypujemy kolorową posypką.
Delektujemy się :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz