Etykiety

środa, 12 lutego 2014

Domowe drożdżówki z dżemem


Składniki:
75g masła, 250 ml mleka
25g drożdży, 70g cukru
50dag mąki, szczypta soli
dżem, jajo do posmarowania
cukier do posypania.




Sposób wykonania:
Tłuszcz roztopić, dodać mleko i 2 łyżki cukru, podgrzać, następnie połączyć z drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto,
aż będzie gładkie, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość,
na około 1 -1,5 godziny. Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza. Rozwałkować, posmarować dżemem i składać drożdżówki.
Posmarować roztrzepanym jajem i posypać cukrem.
Piec w temperaturze 220.
Smacznego ;)

Słodkie Walentynki 2014 Drugie śniadanie w pracy