Etykiety

czwartek, 9 kwietnia 2020

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretką


Składniki
Składniki na biszkopt:
3 duże jaja
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowe składniki:
2 łyżki cukru pudru
30% śmietanka
1 galaretka
Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej
wody i pozostawić aby stężała.
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.
Na najniższych obrotach wymieszać z żółtkami i olejem.
Następnie dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną
wymieszaną z proszkiem. Lekko wymieszać.
Wlać ciasto na dużą płaską blaszkę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, 180*C.
Z ciepłego biszkoptu należy zdjąć "skorupkę" utworzoną podczas pieczenia,
następnie posypać cukrem pudrem i zawinąć w suchą ściereczkę.
Masa:
Ubić 30% śmietankę na najwyższych obrotach.
Gdy biszkopt ostygnie posmarować go
bitą śmietaną i ułożyć pasek z galaretki.
Zwinąć roladę i udekorować według uznania.
Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz