Etykiety

środa, 29 kwietnia 2020

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem

Składniki:
2 jaja
50g drożdży
2 łyżki cukru
5 łyżek śmietany
1 kostka miękkiego masła
gotowa masa makowa z bakaliami
0,5 kg mąki pszennej+ mąka do podsypywania


Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną, odstawić na 30 min.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło, jaja i wyrośnięte drożdże.
Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 2-3 godziny).
Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. Pokroić w trójkąty.
Na środku każdego trójkąta położyć łyżeczkę masy makowej i zwinąć.
Ułożyć na blasze, zachowując odstępy.
Można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec około 20-25 minut w 180*C.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz