sobota, 23 lutego 2019

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Składniki:
1 jajko, 2 jabłka

500g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
2 łyżki cukru, szczypta soli
1,5 szklanki letniego mleka
olej do smażenia


Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z cukrem i połową podgrzanego mleka.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli i wymieszać.
Dodać rozczyn, resztę mleka i jajko, wymieszać.
Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki.
Dodać do ciasta.
Na patelnię wlać olej, gdy się rozgrzeje
nakładać po łyżce ciasta i smażyć.
Smacznego:)
Karnawałowe słodkości

5 komentarzy: