sobota, 9 lutego 2019

Domowa pizza z kiełbasą, pieczarkami i kukurydzą


Składniki na ciasto do pizzy:
1,5 szk. mąki
2 łyżeczki oleju
1/4 kostki drożdży
0,5 szk. letniej wody
pół łyżeczki cukru
szczypta soli
Składniki na sos:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Zioła: bazylia, oregano, tymianek
Dodatki:
cebula pokrojona w piórka
kiełbasa pokrojona w kostkę
pieczarki pokrojone w kostkę
kukurydza konserwowa
starty ser żółty

Sposób wykonania:
Ciasto:
Do letniej wody dodajemy pokruszone drożdże i cukier.
Następnie dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Do miski wsypujemy mąkę i sól.
Wlewamy zaczyn z drożdży oraz olej.
Mieszamy, następnie krótko wyrabiamy.
Ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotowujemy składniki
na wierzch naszej pizzy i sos.
Pieczarki podsmażamy 5 minut,
następnie dodajemy kiełbasę i cebulkę,
podsmażamy kolejne 2 minuty.
Sos:
Koncentrat pomidorowy mieszamy z ziołami.
Ciasto smarujemy sosem a następnie
wykładamy zawartość patelni.
Posypujemy serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na 15-20 min.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz