Składniki:
2 jabłka
rodzynki
1 duże jajko
500g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki cukru, szczypta soli
1,5 szklanki letniego mleka
olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z cukrem i połową podgrzanego mleka.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli i wymieszać.
Dodać rozczyn, resztę mleka oraz jajko i wymieszać.
Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki.
dodać do ciasta rodzynki, jabłka i płatki owsiane, wymieszać.
Na patelnię wlać olej, gdy się rozgrzeje
nakładać po łyżce ciasta i smażyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz