Etykiety

piątek, 16 listopada 2018

Babcina szarlotka

Składniki:
2 jajka
1 żółtko
1,5 kg jabłek
4 łyżki śmietany
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
500g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Sposób wykonania:
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać zimną margarynę, pokroić na mniejsze kawałki.
Wymieszać mąkę z margaryną.
Dodać cukier, jajka, żółtko, śmietanę i proszek, zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić.
Jabłka rozkładamy równomiernie na cieście w blaszce.
Posypujemy cynamonem.
Wykładamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta i posypujemy lekko cukrem.
Piec w 180 stopniach ok. 45 minut.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz