Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej, sól
0,5 - 0,75 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka oleju, 1 jajo
Farsz:
0,5 kg kiszonej kapusty
100 g suszonych grzybów
2 łyżki masła, 1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
mąka do podsypywania
Sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę należy przesiać, dodać olej, jajko i sól.
Zarabiając łyżką wlewać ciepłą wodę.
Gdy tylko składniki się połączą zagnieść elastyczne ciasto.
Jeżeli ciasto jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki,
jeżeli zbyt twarde dolewamy więcej wody.
Farsz:
Grzyby należy namoczyć. Kapustę kiszoną ugotować do miękkości,
w niewielkiej ilości wody i odsączyć. Grzyby gotujemy w tej samej wodzie,
w której się moczyły i odcedzamy. Kapustę i grzyby mielimy w maszynce lub siekamy.
Na patelni należy rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę.
Do kapusty i grzybów dodajemy podsmażoną cebulkę, sól i pieprz.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując je delikatnie mąką,
wycinamy kółka, na środek każdego nakładamy farsz i zlepiamy.
Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 3 min. od wypłynięcia.
Pierogi doskonale smakują następnego dnia, podsmażone z cebulką lub skwareczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz