Składniki:
1 jajko
70g cukru
75g masła
50dag mąki
25g drożdży
250 ml mleka, szczypta soli
dżem
cukier do posypania
jajko lub białko do posmarowania
Sposób wykonania:
Mleko należy podgrzać.
Do ciepłego mleka należy dodać drożdże i cukier, wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Masło rozpuścić i przestudzić.
Do przesianej mąki dodać jajko, rozczyn, sól i masło.
Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Do momentu aż podwoi swoją objętość, na około 1 -1,5 godziny.
Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza.
Rozwałkować, posmarować dżemem i składać drożdżówki.
Posmarować roztrzepanym jajem i posypać cukrem.
Piec w temperaturze 180*C.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz