Składniki:
2-3 owoce kiwi
2 zielone galaretki
zimna herbata z cytryną i cukrem
Biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
0,5 litra mleka, 4 łyżki cukru
2 budynie truskawkowe
0,5 kostki masła
Sposób wykonania:
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy.
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem.
Białka ubijamy na sztywno. Następnie łączymy z żółtkami.
Dodajemy powoli mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
Wlewamy ciasto na blaszkę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze
180 stopni przez 25 minut.
Krem budyniowy:
Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotowujemy razem z cukrem.
Zestawiamy mleko z ognia, wlewamy budynie i dokładnie mieszamy.
Ugotować budyń na małym ogniu, wystudzić.
Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę.
Biszkopt należy przekroić na pół i nasączyć herbatą.
Na połówkę biszkoptu wyłożyć krem, następnie położyć drugą połowę biszkoptu.
Na wierzchu ułożyć pokrojone kiwi i zalać tężejącą galaretką.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz