Etykiety

poniedziałek, 23 maja 2016

Pyzy z mięsem

Składniki na farsz:
1 cebula,
1 kajzerka,
1 kg łopatki lub karkówki,
majeranek, sól, pieprz
Składniki na ciasto:
1 jajko,
3 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 kg ugotowanych ziemniaków, sól.


Sposób wykonania:
Farsz:
Mięso gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Bułkę namaczamy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.
Mielimy mięso wraz z odciśniętą bułką i cebulą.
Dodajemy majeranek, sól i pieprz, mieszamy.
Ciasto:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
Łączymy ze sobą wszystkie składniki i wyrabiamy jednolite ciasto.
Urywamy kawałki ciasta, nadziewamy farszem i formujemy pyzy.
Gotowe pyzy wkładamy na osolony wrzątek i gotujemy około 7 minut od wypłynięcia.
Smacznego :)