Etykiety

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Placki z gotowanych ziemniaków nadziewane żółtym serem

Składniki:

1 jajko
1 cebulka
800g ziemniaków
200g zółtego sera
150g mąki pszennej
papryka słodka, majeranek
sól, pieprz
olej do smażenia


Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować.
Przepuścić przez praskę do ziemniaków lub zmielić.
Odstawić do wystudzenia.
Posiekaną cebulę lekko zrumienić.
Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko i przesianą mąkę.
Zagnieść ciasto i dodać cebulę, przyprawić ciasto do smaku.
Ręce oprószyć mąką, odrywać kawałki ciasta i rozgniatać.
Położyć na środku kawałek sera, zakleić dokładnie boki,
uformować kotlet i smażyć z obydwu stron.
Nadmiar tłuszczu osączyć na ręczniku papierowym.
Smacznego :)