Składniki na ciasto:
225g masła
2 duże jajka
6 łyżek cukru
6 łyżek miodu
3 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
2 łyżki cukru
3 łyżki miodu
125g margaryny
200g orzechów włoskich
Krem z kaszy manny do ciast:
Sposób wykonania:
Masło należy posiekać na kawałki.
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, łączymy z masłem.
Dodajemy resztę składników.
Wyrabiamy ciasto, następnie chłodzimy przez 15 min. w lodówce.
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część należy rozwałkować.
Placki ciasta układamy na papierze do pieczenia.
Wstawiamy każdy na 15 minut do piekarnika, temp. 180 C.
Pierwszy ostudzony placek smarujemy kremem
przekładamy drugim plackiem, smarujemy kremem.
Na trzeci placek wykładamy pozostały krem.
Kładziemy ostatni placek i lekko dociskamy.
Przygotowujemy polewę:
margarynę rozpuszczamy w rondelku,
dodajemy orzechy i mieszamy 5 minut,
następnie dodajemy cukier i miód,
mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru.
Polewamy polewą ciasto.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz