Etykiety

sobota, 7 marca 2015

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym


Propozycja obiadu lub kolacji na Dzień Kobiet.

Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków,
300 g mięsa mielonego, pół puszki kukurydzy,
1 duża papryka, 1 mała cebulka, 2 ząbki czosnku,
200 g śmietany, 100 ml wody, sól, słodka papryka,
pieprz ziołowy, oregano, tymianek, natka pietruszki,
1 łyżka oleju, 2 łyżki mąki pszennej,
100 g żółtego sera.

Sposób wykonania:
Paprykę i cebulę należy pokroić w kostkę.
Cebulę podsmażyć na oleju, dodać zmiażdżony czosnek i mięso mielone. Smażyć 5 min.
Dodać paprykę i kukurydzę. Ziemniaki pokroić w plasterki.
Śmietanę wymieszać z ciepłą wodą i mąką, doprawić przyprawami.
Połowę ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w blaszce
Następnie wyłożyć farsz i resztę ziemniaków.
Lekko przemieszać i zalać sosem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 30 minut.
Posypać żółtym serem i zapiekać do momentu roztopienia się sera.
Smacznego:)