Etykiety

niedziela, 15 marca 2015

Skubaniec czyli pleśniak

Składniki na ciasto:

4 żółtka
3 szk. mąki

pół szk. cukru

1 kostka margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowe składniki:
4 białka
pół szk. cukru, szczypta soli
2 łyżki kakao, olejek rumowy
1 czerwony kisiel, dżem wiśniowy.


Sposób wykonania:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, podzielić na trzy części.
Do jednej części dodać: 2 łyżki kakao i olejek rumowy, ponownie zagnieść.
Pierwszym ciastem- jasnym wylepić dno blachy.
Resztę ciasta zamrozić.
Ciasto na blasze posmarować dżemem,
następnie zetrzeć ciasto ciemne.
Białka ubić z cukrem i dodać kisiel.
Pianę z białek wyłożyć na ciasto ciemne, a na wierzch zetrzeć ciasto białe.
Upiec na złoty kolor.
Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)


Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V