Etykiety

środa, 1 maja 2013

Sernik

Podczas zakupów w markecie natrafiłam 
na przyprawę do sernika
 i mas serowych Kamis. 
Wrzuciłam ową do koszyka 
i wyszedł  mi taki oto sernik ;)


Masa serowa:

1 kg sera na sernik
1 kostka margaryny
5 jaj i 2 białka
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyprawa do sernika i mas serowych Kamis

Oddzielić białka od żółtek. 

Ubić pianę z białek.
Ser utrzeć z margaryną.
Żółtka utrzeć z cukrem i przyprawą do sernika
 i mas serowych Kamis. 
Połączyć z twarogiem.
 Powoli wsypać proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.
 Wymieszać z pianą.

Ciasto:
kostka masła
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 żółtka

Masło posiekać, wymieszać z mąką i cukrem, 

dodać żółtka, zagnieść ciasto.
Schłodziś w lodówce, przez 30 minut.
Wylepić ciastem formę, wyłożoną papierem do pieczenia.

Wyłożyć masę serową na ciasto.

Wstawić do piekarnika na 1 godzinę (200 stopni).