Witam Kochani,
Dziś zaprezentuje Wam moje dwie rolady biszkoptowe
z bitą śmietaną i galaretką.
Potrzebujemy:
2 łyżki cukru pudru
30% śmietankę oraz galaretkę
( u mnie w wersji z pomarańczową oraz z owoców leśnych)
Składniki na biszkopt:
3 duże jaja
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju
Każdą galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej
wody i pozostawić aby stężały.
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier,
Na najniższych obrotach wymieszać z żółtkami i olejem.
Następnie dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną
wymieszaną z proszkiem. Lekko wymieszać.
wymieszaną z proszkiem. Lekko wymieszać.
Wlać ciasto na blaszkę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze
160 - 180 stopni przez 15 - 20 minut.
Masa:
Ubić 30% śmietankę na najwyższych obrotach.
Ciepły biszkopt posypać cukrem pudrem i zawinąć w suchą ściereczkę.
Gdy ostygnie posmarować bitą śmietaną, oraz ułożyć pasek z galaretki.
Zwinąć i udekorować według uznania ;)
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz