Etykiety

środa, 22 maja 2013

Rolada z z bitą śmietaną i galaretką

Witam Kochani,

Dziś zaprezentuje Wam moje dwie rolady biszkoptowe
z bitą śmietaną i galaretką.


Potrzebujemy:
2 łyżki cukru pudru
30% śmietankę oraz galaretkę 
( u mnie w wersji z pomarańczową oraz z owoców leśnych)

Składniki na biszkopt:
3 duże jaja
1 szklanka cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju


Każdą galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej 
wody i pozostawić aby stężały. 

Biszkopt: 
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, 
Na najniższych obrotach wymieszać z żółtkami i olejem.
Następnie dodać mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną
 wymieszaną z proszkiem. Lekko wymieszać.

Wlać ciasto na blaszkę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 
160 - 180 stopni przez 15 - 20 minut. 

Masa: 
Ubić 30% śmietankę na najwyższych obrotach.



Ciepły biszkopt posypać cukrem pudrem i zawinąć w suchą ściereczkę.
Gdy ostygnie posmarować bitą śmietaną, oraz ułożyć pasek z galaretki. 
Zwinąć i udekorować według uznania ;)


Smacznego ;)