Przepis na rurki, z użyciem drożdzy.
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
2 łyżki śmietany
1 kostka masła
3 łyżki cukru
5 dag drożdży
2 jaja
Drożdże należy drobno pokruszyć.
Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski. Pośrodku zrobić wgłębienie.
Wlewamy śmietanę i wsypujemy cukier. Dodajemy miękkie masło, jaja i drożdże.
Zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na około 1-1,5 h.
Ciasto należy rozwałkować, na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. Pokroić.
Uformować rurki na specjalnych tulejkach. Ułożyć na blasze, zachowując odstępy.
Można posmarować białkiem. Piec ok. 20 -30 minut w 180 stopniach C.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz