Etykiety

piątek, 31 maja 2013

Rurki - przepis na ciasto.

Przepis na rurki, z użyciem drożdzy.


Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
2 łyżki śmietany
1 kostka masła
3 łyżki cukru
5 dag drożdży
2 jaja


Drożdże należy drobno pokruszyć. 
Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski. Pośrodku zrobić wgłębienie. 
Wlewamy śmietanę i wsypujemy cukier. Dodajemy miękkie masło, jaja i drożdże. 
Zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na około 1-1,5 h. 
Ciasto należy rozwałkować, na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. Pokroić. 
Uformować rurki na specjalnych tulejkach. Ułożyć na blasze, zachowując odstępy. 
Można posmarować białkiem. Piec ok. 20 -30 minut w 180 stopniach C.

Smacznego ;)