Etykiety

wtorek, 14 maja 2013

Pani Walewska

Składniki na ciasto:

4 żółtka
40 dag mąki
20 dag margaryny
10 dag cukru pudru
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
dżem
białka i 20 dag cukru, 
szklanka orzechów włoskich (mielonych)

Oddzielić białka od żółtek. 
Białka ubić z cukrem.

Z podanych składników na ciasto - zagnieść ciasto. 
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, ułożyć na blaszkach. 
Posmarować dżemem, następnie pianą z białek i posypać orzechami włoskimi.
Drugi placek tak samo. Piec 20 min.



Składniki na krem:

2 żółtka
1 szk. mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Cukier wanilinowy

Ugotować budyń, ostudzić i utrzeć z margaryną.
Gotowe placki wystudzić i przełożyć kremem.


Smacznego :)