Składniki na ciasto:
4 żółtka
40 dag mąki
20 dag margaryny
10 dag cukru pudru
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
dżem
4 białka i 20 dag cukru,
szklanka orzechów włoskich (mielonych)
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić z cukrem.
Z podanych składników na ciasto - zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, ułożyć na blaszkach.
Posmarować dżemem, następnie pianą z białek i posypać orzechami włoskimi.
Składniki na krem:
2 żółtka
1 szk. mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Cukier wanilinowy
Ugotować budyń, ostudzić i utrzeć z margaryną.
Gotowe placki wystudzić i przełożyć kremem.
Gotowe placki wystudzić i przełożyć kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz