Etykiety

czwartek, 25 marca 2021

Fantazja z brzoskwiniami. Biszkopt z galaretką, brzoskwiniami i bitą śmietaną na Święta

Składniki:
Składniki na biszkopt:
4 jaja
3/4 szk. cukru
1 szk. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowe składniki:
1 czekolada
30% śmietanka
2 łyżki cukru pudru
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe

Sposób wykonania:
Jaja należy ubić z cukrami.
Następnie dodawać powoli przesianą mąkę,
wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Lekko wymieszać i przełożyć do blaszki,
wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika,
180 stopni, na 20 minut.
Galaretki należy rozpuścić w 600ml gorącej wody.
Gdy zaczną tężeć, dodać pokrojone brzoskwinie.
Schłodzoną śmietankę należy ubić z cukrem,
na najwyższych obrotach miksera w wysokim naczyniu.
Na biszkopt wylewamy galaretkę z brzoskwiniami,
następnie wykładamy bitą śmietanę.
Na wierzch ścieramy czekoladę
Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Biszkopt z galaretką i owocami zawsze jako pierwszy znika ze stołu :) idealna propozcyja. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń