Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
125g margaryny
2 galaretki truskawkowe
2 kisiele o smaku truskawkowym, z cukrem
0,5l wody do gotowania kisielu
0,5 szklanki gorącej wody do rozrobienia galaretek
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Białka jajek ubić na sztywną pianę,
pod koniec ubijania dodać cukier i wymieszać z żółtkami.
Następnie dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną
i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku
w temperaturze 180*C przez 30 minut.
Masa:
Margarynę rozpuszczamy w garnku.
Galaretki rozrabiamy w gorącej wodzie.
Kisiele rozrabiamy w pół szklanki zimnej wody.
Gotujemy kisiel.
Następnie wlewamy rozrobioną ciepłą galaretkę i mieszamy energicznie.
Dodajemy roztopioną margarynę, mieszamy.
Studzimy około 5 minut.
Ostudzony biszkopt należy przekroić.
Wykładamy masę.
Położyć drugą połowę biszkoptu.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz