Składniki:
5 jaj
3 łyżki kakao
cukier waniliowy
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oranżady lub innego gazowanego napoju
Dodatkowo: 3 łyżki mąki
Sposób wykonania:
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno, dodając po łyżce cukier.
Następnie dodajemy po 1 żółtku, mieszamy.
Wlewamy powoli olej, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy. Wlewamy oranżadę.
Dzielimy na dwie równe części.
Do jednej z nich dodajemy kakao.
Do drugiej 3 łyżki mąki, mieszamy.
Na środek blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,
wlewamy na przemian po 3 łyżki ciasta jasnego i 3 łyżki ciasta ciemnego.
Pieczemy 45 minut w 180*C.
Po wystygnięciu możemy polać polewą czekoladową.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz