Etykiety

środa, 15 stycznia 2020

Racuchy drożdżowe z płatkami owsianymi, rodzynkami i jabłkami


Składniki:
2 jabłka
rodzynki
1 duże jajko
500g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka cukru, szczypta soli
1,5 szklanki letniego mleka
olej do smażenia.

Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z cukrem i połową podgrzanego mleka.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli i wymieszać.
Dodać rozczyn, resztę mleka oraz jajko i wymieszać.
Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki.
dodać do ciasta rodzynki, jabłka i płatki owsiane, wymieszać.
Na patelnię wlać olej, gdy się rozgrzeje
nakładać po łyżce ciasta i smażyć.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz