Etykiety

czwartek, 26 września 2019

Szarlotka na ciemnym cieście z kremem budyniowym

Ciasto:
1 kostka margaryny
2 szk. mąki pszennej
2 łyżki kakao, 1 łyżka sody
2 duże jaja, 2 łyżki dżemu
1 szk. cukru, 1 szk. mleka, szczypta soli.

Margarynę zmiksować z cukrem, dodać dżem i kakao.
Stopniowo wbijać jaja, zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Dodać przesianą mąkę, mleko, sól i sodę, wszystko wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 50 min.

Galaretka z jabłkami:
5 jabłek, cynamon
2 galaretki cytrynowe

Jabłka ścieramy na tartce i doprawiamy cynamonem.
Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody.
Następnie do galaretki dodajemy jabłka i mieszamy.
Gdy masa zacznie gęstnieć wylewamy na ostudzone ciasto.

Krem:
4 łyżki cukru
0,5 litra mleka
1 miękka margaryna
2 budynie śmietankowe

Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
Ugotować budyń na małym ogniu, ciągle mieszając.
Margarynę utrzeć dodając stopniowo zimny budyń,
aż do uzyskania jednolitej masy.

Krem wyłożyć na galaretkę i schłodzić.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz