sobota, 29 września 2018

Szarlotka na biszkopcie z kremem budyniowym i galaretką

Biszkopt:

4 jaja
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem.
Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier wanilinowy.
Łączymy ubite białka z żółtkami.
Dodajemy powoli przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy drewnianą łyżką aż do połączenia składników.
Wlewamy ciasto na blaszkę.
Wstawiamy na 25 minut do nagrzanego piekarnika- 180*C.


Galaretka z jabłkami:
5 jabłek
cynamon
2 galaretki

Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody.
Następnie do galaretki dodajemy starte na tarce jabłka z cynamonem i mieszamy.
Gdy masa zacznie gęstnieć wylewamy na ostudzony biszkopt.
Krem:
4 łyżki cukru
0,5 litra mleka
0,5 kostki masła
2 budynie śmietankowe

Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie.
Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem.
Zestawić mleko z ognia, wlać budynie i dokładnie wymieszać.
Ugotować budynie na małym ogniu, ciągle mieszając.
Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę.
Krem wyłożyć na galaretkę i schłodzić.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz