Etykiety

poniedziałek, 12 lutego 2018

Kruche babeczki z kremem budyniowym i galaretką na Walentynki


Składniki na ciasto:
dwa duże żółtka
pół kostki masła
pól kostki margaryny
cukier wanilinowy
pół szklanki cukru pudru
dwie szklanki mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem budyniowy:
0,5 litra mleka, 4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
0,5 kostki masła
Składniki dodatkowe:
3 galaretki
polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
Każdą z galaretek rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody.
Wlewamy na płaskie talerzyki. Wstawiamy do lodówki.
Babeczki:
Delikatnie oddzielamy białka od żółtek. Białka wstawiamy do lodówki.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Dodajemy miękką margarynę i masło, ucieramy do połączenie składników.
Stopniowo wsypujemy mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wyrabiamy ciasto.Wstawiamy na 20 minut do lodówki.
Wylepiamy ciastem foremki.Pieczemy 15 minut w gorącym piekarnika, Studzimy.
Krem budyniowy:
Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budynie.
Pozostałe mleko należy zagotować razem z cukrem.
Zestawić mleko z ognia, wlać budynie i dokładnie wymieszać.
Ugotować budynie na małym ogniu, ciągle mieszając. Wystudzić.
Masło zmiksować na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń.

Korpusy babeczek nadziewamy kremem, dekorujemy galaretkami i polewą.
Smacznego:)