Składniki na ciasto:
2 jaja
500 g mąki
500 g twarogu
pół szklanki cukru
pół łyżeczki sody, szczypta soli
Składniki dodatkowe:
olej i smalec do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Twaróg należy zmielić lub rozetrzeć widelcem
Mąkę przesiać, dodać sodę i sól, wymieszać.
Połączyć z twarogiem i jajami. Zagnieść ciasto.
Wersja 1.
Rozwałkować ciasto i wycinać kółeczka przy użyciu małego kieliszka.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Odsączyć na ręczniku papierowym.
Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Wersja 2.
Jeżeli chcemy otrzymać jednocześnie oponki i mini pączusie należy:
Rozwałkować i wycinać szklanką kółeczka,
następnie w środku wyciąć kółeczka przy pomocy małego kieliszka.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Odsączyć na ręczniku papierowym.
Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz